Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erdekin Aktar babası…

Erdekin Aktar babası…

Eczanelerin bulunmadığı eski dönemlerde önemli iş gören aktarlar, yalnızca güzel kokulu malzemeler değil aynı zamanda ilaç yapımında kullanılmak üzere bitkisel ve hayvansal maddeler de satarlardı.

Eczanelerin bulunmadığı eski dönemlerde önemli iş gören aktarlar, yalnızca güzel kokulu malzemeler değil aynı zamanda ilaç yapımında kullanılmak üzere bitkisel ve hayvansal maddeler de satarlardı. Aktarların sattığı maddelerin birçoğunun bugün yalnızca halk hekimliğinde değil, aynı zamanda eczacılıkta ve kozmetik sanayinde de kullanıldığını görüyoruz. Babadan oğula veya çıraklıktan geçen aktarlık mesleği günümüzde baharatçılık adıyla devam ettiriliyor. Tarihte bitkilerin sağlık amacıyla kullanımı M.Ö. 5 ve 3 bin yıllarına kadar uzanıyor. Konu ile ilgili ilk yayın, Çin hükümdarı Shin Nong`a ait. Çin`de bugün bile yapay ilaçlardan daha çok, bitkisel ilaç kullanılıyor. Mısır`da M.Ö. 1200 yıllarında, 3. Ramses zamanında bazı bitki türleri dezenfektan olarak ve ölülerin mumyalanmasında kullanılmış. Yine Mısır`da M.Ö. 1500`lü yıllarda yazılmış olan belgelerde, bitkilerin hangi hastalıklarda ve ne şekilde kullanılacağı da yazılıdır.
Aktar babadan önemli notlar… 
Mesleğini atalarından öğrendiğini anlatan Erdek`in Aktar Babası Hüseyin Evyapan, 1920`li yıllarda babası Selanik`ten, annesi Girit Adası`ndan Erdek`e göç etmiş. 1929 yılında Erdek`te dünyaya geldiğini söyleyen Aktar Babası, 1936 yılında 7 yaşında iken çalışmaya başlayıp, 15 sene devam eden çıraklık süresinden sonra sırası ile kalfalık ve ustalık bilgisine ulaştı. 1956`da Engin Güler hanımefendi ile dünya evine girdiğini öğrendiğimiz Evyapan amcamızın biri erkek, diğeri kız iki evlat sahibi.
Aktarlık mesleğini atalarından öğrendiğini bizimle paylaşan Aktar Baba, bugün 83 yaşında olmasına rağmen esnaflık mesleğine adeta yeni başlamış gibi azminden hiçbir şey kaybetmemiş gibi çalışıyor. Birbirinden güzel kokular çıkaran malzemeler, sağlık otları, çeşitli bitki çayları, üzerlikler, kurutulmuş meyve ve sebzeler var dükkanında. Bunların ne için ve nasıl kullanılacağını da o biliyor. 
Damar açıcı, iltihap sökücü, idrar söktürücü olarak kullanılan bitkiler başta olmak üzere, kolestrolü düşüren, iltihap ve yaralara, ülsere, akciğer iltihabına, depresyona iyi gelen, gribal enfeksiyonlar, romatizma ve siyatik için kullanılan her derde deva bitkileri dükkanın da bulabilmek mümkün.
 Bir gün sizde , ilçenin aktar babası Evyapan amcanın aktar dükkanına uğramayı ihmal etmeyin.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false